קפה עולמי- כמה נתונים מענינים
קפה הינו המוצר המבוקש והנסחר ביותר בעולם אחרי הנפט והוא מדורג במקום השני לפני תעשיית המזון או תעשיות אחרות.
כל משקאות הקפה מבוססים על תמציות ארומאטיות המופקות מפולי צמח הקפה. התמציות מופקות לאחר קלייה וטחינת פולי הקפה.
בכל תהליך קליית פולי הקפה קטנה כמות הקפאין,ככל שתהליך הקלייה ממושך יותר כך יורדת כמות הקפאין.
הקפה נחשב למשקה מעורר בעיקר בגלל ריכוז הקפאין בו.
תכולת הקפאין הממוצעת בספל אספרסו עומדת על 120 מ"ג (לצורך השוואה: מרבית הכדורים למשככי כאבים מכילים כ- 130 מ"ג קפאין).
צריכת קפאין המומלצת ביום עומדת על 300 מיליגרם קפאין לאדם בוגר ובריא.
בישראל עומדת הצריכה הממוצעת על שתיית 3 ספלי קפה ביום לאדם (מחקרים רפואיים מצביעים על כך ששתייה בכמות זו מורידה עד כ- 45% את הסיכון להתקפי לב).
בארצות ברית נמכרים ברשת "סטארבקס" כ- 8 מיליון כוסות קפה מדי יום!!!
שליש מתצרוכת הקפה בכל העולם מקורו בברזיל.
איטליה נחשבת לארץ הקפה העולמית וניתן למצוא בה כמאה אלף סניפים שונים של בתי קפה.
בשבדיה חל איסור על שתיית קפה עד לשנת 1822.
קפה ערביקה הינו המין הנפוץ ביותר של צמח הקפה ממנו מופקים סוגי קפה רבים.
קפה ליבריקה וקפה רובוסטה הינם זנים נוספים של צמח הקפה משפוליו מופקים טעמים נוספים של קפה.
קפה עולמי- זנים וסוגים
זני הקפה הנפוצים ביותר בעולם מתחלקים בעיקר לרובוסטה או ערביקה. קפה רובוסטה מכיל פי 2 מכמות הקפאין אשר בזן הערביקה. קפה ערביקה גדל בעיקר במדינות דרום אמריקה :ברזיל, קולומביה, ונצואלה, פרו ועוד. קפה רובוסטה גדל בעיקר במדינות אפריקה. מכל זן מופקים עשרות תתי זנים המותאמים לסוגי קפה שונים. ההבדל בין הזנים ניכר בעיקר בדחיסות הקפאין ובטעם הקפה בסופו של דבר.
קפה ברזיל
ברזיל נחשבת למדינה הגדולה ביותר שבשטחה גדלים צמחי הקפה שבאמצעות פולי הקפה שלה מופקים כשליש מצריכת הקפה העולמית. הביקוש הרב לקפה תוצרת קפה ברזיל נובע מהעובדה שטעמו אינו חריף וחזק ועם קפה ברזיל ניתן למזג אותו ביתר קלות עם זני קפה אחרים. מרבית קפה ברזיל מופק מצמח הערביקה המשמש לתערובות קפה שונות ומגוונות.
קפה ברזיל מועבר לכל מדינות העולם באמצעות פחי אחסון מיוחדים השומרים על טריות פולי הקפה ומיועדים לטחינה או קלייה לאחר הגעתם למדינה המיועדת.
קפה קולומביה
קולומביה נחשבת ליצרנית הקפה מספר שתים בעולם אחרי ברזיל. קפה קולומביה נחשב בעיני רבים לבעל האיכות והארומה הגבוהה ביותר בעולם. קפה קולומביה הינו בעל חמיצות נעימה המלווה בארומה איכותית ומשובחת.
קפה קולומביה מופץ בכל העולם ומהווה בסיס להכנת סוגי קפה רבים שונים ומגוונים. אם אתם אוהבי הקפה החזק והחמוץ-מתוק, קפה קולומביה הוא הקפה עבורכם.
קפה ג'מאייקה
הקפה המפורסם ביותר של ג'מאייקה הוא "בלו מאונטיין" על שם אזור הגידול. בעיני רבים קפה זה נחשב למשובח ביותר בעולם. פולי הקפה הג'מאייקני הינם בעלי חומציות נכונה, גוף מלא וארומה מצוינת.קפה זה נחשב ליקר ביותר. קפה זה אהוד בעיקר על היפנים ותושבי אסיה.
קפה אתיופיה
הזן המוכר ביותר של קפה אתיופיה הינו ה "סידמו" אשר מתאפיין בטעם ייני חמצמץ.קפה אתיופיה מכיל 100% ערביקה והוא לחלוטין שונה בטעמו המר מרוב זני הקפה המוכרים.
קפה בוליביה
טעם פולי הפקה הבוליביאני הינו וניל, מתוק ובעל גוף מלא. קפה בוליביה ידוע כזן מאוד ארומטי.
צמחי הקפה גדלים בגובה של כ - 1500 מ"ר ונחשבים לנדירים ביותר בעולם הקפה. קפה זה משווק לעולם הרחב על בסיס הזמנות אישיות שכן גם איכותו וגם מחירו גבוהים מן המקובל בענף הקפה.
קפה - איך מכינים אותו?
קפה טוב, מוצלח ואיכותי הוא עניין של ניסוי וטעייה. ככל שתנסו מוצרי הכנה שונים עם זני קפה שונים ומגוונים כך גדלים הסיכויים שתגיע לרמת הכנה משובחת שגם אתם וגם האורחים שיטעמו מהקפה שלכם יתמכרו אליו.ריכזנו עבורכם מספר טיפים מעשיים המתאימים לכלל סוגי הקפה ושיטות ההכנה השונות, טיפים אלו נועדו לשמור על טריות הטעם והריח של הקפה שלכם.
את הקפה (הן הטחון והן הקלוי) מומלץ לאחסן ולשמור רק בתאי ההקפאה.
בעת הכנת קפה יש להשתמש אך ורק במים זורמים (מים עומדים יעניקו טעם לוואי לקפה)
הכנת הקפה בכלי לא נקי משפיע לרעה על טעמו, הקפידו על ניקיון כלי ההכנה וכלי ההגשה של הקפה.
בעת הכנת קפה בוץ מומלץ למזוג מים רותחים לספל הקפה טרם מזיגת הקפה. כמובן שיש לרוקן את המים מהספל לאחר מכן, למזוג את כמות הקפה הרצויה ושוב למזוג לתוכה מים רותחים.
בכל שיטת הכנה של קפה, יש להגישו מייד בגמר הבישול או ההכנה. קפה מאבד מניחוחו ומטעמו במהירות, קפה מבושל שומר על טעמו כ 20 דקות מרגע ההכנה.
רצוי לא לחמם קפה שכבר התקרר. קפה מוכן ניתן לאחסון בתרמוס מזכוכית או מפלדה ובכך לשמור על טריות וטעם הקפה.
בתי קפה – בכל פינה בישראל...
בישראל פועלים כיום למעלה מ-1,500 בתי קפה המתמחים במכירת קפה על כל סוגיו, תוסיפו לכך את מספר תחנות השירות בצידי הדרכים המוכרות קפה ואת הפיצוציות השכונתיות המחזיקות מכונות מקצועיות להכנת קפה ותוכלו להגיע למספר עצום של תצרוכת קפה יומית בישראל.
בנוסף לכל אלו עומדים לרשות הישראלים מבחר עצום של חנויות בוטיק המתמחות במכירת קפה איכותי. חנויות אלו מחזיקות מלאים גדולים של סוגי קפה מכל העולם ומאפשרים טחינה או קליית הפולים במקום. בשנים האחרונות אחזקת מכשירים מתקדמים לצורך הכנת קפה (מכונות אספרסו ביתיות) הפכו לסמל סטאטוס בכל בית בישראל.כיום, בשביל קפה איכותי ומשובח לא צריך להרחיק על לאיטליה... אתם יכולים למצוא אותו בכל פינת רחוב כאן בישראל.
שיטות שונות להכנת קפה
קפה בוץ - שיטת ההכנה הפופולארית והנפוצה ביותר ויחד עם זאת הקלה והמהירה ביותר. שיטה זו מתבצעת באמצעות מזיגת מים רותחים על גבי ספל קפה שבתחתיה נמצאת אבקת הקפה
קפה טורקי- הדרך המסורתית והעתיקה ביותר להכנת קפה. שיטה זו מבוססת על כתישה ידנית של פולי הקפה ובישול האבקה הנוצרת בתוך קנקן קפה באופן מבוקר ואיטי על אש נמוכה.
קפה פילטר- בשיטה זו נוהגים לשים מנה אחת של קפה טחון וחולטים ברב ליטר של מים רותחים. לאחר שתי דקות חליטה, מרכיבים את הפילטר על גבי מכשיר ההכנה, דוחסים עד שהפילטר מפריד בין אבקת הקפה הטחון לקפה החלוט ואז מוזגים לכוס ושותים.
קפה נמס- משקה קפה המוכן מערבוב של אבקת הקפה עם מים או חלב
ריח הקפה כבר באוויר וזה הזמן להתענג על לגימה קטנה של טעם עולמי ומעורר חושים...לרוויה.