טקס החינה
אופי טקס החינה
אופי טקס החינה משתנה מטקס לטקס על פי מסורת המשפחה החוגגת ועל פי ארץ מוצאה, המשותף לכל הטקסים הוא טקס החינה עצמו במהלכו מונחים על כפות ידיהם של החתן והכלה (ולאחר מכן על כפות ידיהם של ככל האורחים), חומר אדמדם המכונה "חינה". חומר זה מופק בצמח הידוע בשמו כ-צמח החינה. מסורת זו באה לציין את ברכת הדרך לזוג הצעיר ולברכם בשפע, בריאות, חיי זוגיות מאושרים ועוד.
על פי מנהגים רבים טקס החינה נערך כאשר נוצר מעגל אנושי מסביב לחתן ולכלה, היושבים זה לצד זו ומסביבם המון עולז ושמח המברך אותם בתורו. משפחת החתן מברכת את הכלה ומשפחת הכלה מברכת את החתן. נהוג במהלך הטקס ועוד בטרם מריחת החינה על ידיהם להעניק לחתן ולכלה תשורות ומתנות.
כיום, הן משפחות ממוצא מזרחי והן משפחות ממוצא אשכנזי נוטות לקיים את טקס החינה לפני החתונה, גם בגלל עירוב הגלויות הטבעי המתקיים בארצנו וגם בגלל ייחודו של טקס זה.
חומר החינה
החינה הנמרחת על ידי החתן וכלה ועל ידי האורחים במהלך הטקס, מיוצרת מעלים יבשים של צמח החינה. תבלין חינה זה נראה כאבקה חומה ירקרקה אותה מערבבים עם מים ליצירת משחה המזכירה עיסה. לאחר הכנתה מועברת החינה אל קערת זכוכית מהודרת וגדולה המונחת על שולחן ערוך כל טוב הנערך במרכז המעגל בו ישובים החתן והכלה. חומר החינה נמרח לידיהם וזוכה בדרך כלל להיעטף בסרטים צבעוניים, לאחר מספר דקות חומר זה מתייבש ומותיר סימן אדמדם על כף היד למספר ימים ואף שבועות.
הלילה,הלילה,הלילה-שמחה גדולה הלילה.
את טקס החינה נהוג לקיים מספר ימים לפני החתונה ובשנים האחרונות הפך ערב הטקס לאירוע בפני עצמו. טקסי החינה המודרניים המתקיימים כיום הם ללא ספק ערבים חגיגיים במיוחד ובעיני רבים הם מהווים מקור לפרץ שמחה ספונטנית וכיפית. הערב מתחיל מקבלת הקהל בנשיקות וחיבוקים שלאחר ישיבת הקהל מסביב לשולחנות נכנסים החתן והכלה בתלבושות צבעוניות ומסורתיות למרכז האולם ומודים לקהל על הגעתו. מייד לאחר מכן הקהל מצטרף אל החתן והכלה בריקודים ושירים לצלילי מוסיקה מזרחית, פיוטים ומנגינות.
לאחר מכן מתקיימת הפוגה קלה במהלכה האורחים מתיישבים לאכול מטעמים מיוחדים ובזמן זה משפחות הכלה והחתן מחליפים תלבושות לבגדי טקס החינה (המזכירים חליפות ושמלות בסגנון "אלף לילה ולילה"). ברגעי השיא של הערב נכנסים החתן והכלה אל אולם השמחה כשאר הם נישאים על כפיים על ידי בני משפחותיהם. מאחוריהם נוצרת תהלוכת אורחים המלווים את החתן והכלה אל עבר מאהל טקס החינה בו מונחים 2 כיסאות מהודרים ושולחן ערוך בדברי מתיקה, תה וכמובן קערת החינה.
בטקס עשיר וצבעוני מברכים בני משפחת החתן את הכלה ומשפחתה, ובני משפחת הכלה מברכת את משפחת החתן, תשורות ומתנות לחתן ולכלה עוברות בין הצדדים והשמחה בשיאה. לאחר מכן, מורחים על כפות ידיהם של החתן והכלה את חומר החינה,הם נעמדים ורוקדים ונותנים את האות לפתיחת החגיגות האמיתיות של הערב המלוות בהמון מוזיקה, שירים, שתייה ומאכלים מתוקים. חגיגות אלו נמשכות עמוק אל תוך הלילה כאשר כל אורח בתורו מברך את החתן והכלה לאריכות ימים, חיי פוריות,שפע, מזל טוב ועוד.
מאכלים מתוקים
נהוג ומקובל להכין לטקסי החינה מגשי מתוקים רבים המחולקים לכל אורח ואורח בטקס. מגשים אלו עמוסים בכל טוב,החל מסוכריות מתוקות, דרך שוקולדים ועד לעוגיות מתוקות במיוחד. מגשים אלו עטופים בחגיגיות וקהל האורחים נוגה לפזז ברחבת הריקודים כאשר הוא אוחז את מגשי העוגיות מעל ראשו. בתום הטקס עומדים משפחות החתן והכלה ומעניקים מגש לכל אורח היוצא מן הטקס.
מעבר למגשים המתוקים נוהגים לחלק בטקסי חינה רבים תשורות (מתנות לאורחים בחינה) נוספות לקהל האורחים החל סוכריות דראזה עטופות באורגזנה, דרך לבבות שוקולד ועד למארזי חינה מתוקים שמכינים משפחות החתן והכלה מראש. כיום, ניתן להשיג את מגוון המוצרים הנרחב בחנויות העוסקות בתחום המתיקה. גברת פלפלת נחשבת לאחת החנויות המובילות בתחום זה!
החינה המרוקאית
על פי מנהגם של בני העדה המרוקאית, נהוג לחגוג את טקס החינה יום לפני החתונה.באותו ערב, בנות המשפחה מלוות את הכלה למקווה בריקוד ובשירים. במקווה מגישים לנשים דברי מתיקה הכוללים מגוון מוצרים לחינה: ריבות מתוקות,עוגיות מרוקאיות מיוחדות ושתייה קלה. בשובה של הכלה מהטבילה במקווה. לרוב, טקס החינה בעדה המרוקאית נחשב לתחום אחריותם של בני משפחת הכלה ולכן נערך בדרך כלל בחצר ביתם או באולם שהם שוכרים למטרות הערב. עם בואן של הנשים מהמקווה מתחילה החגיגה...
הערב כולו מלווה במוזיקה מרוקאית מקורית ובתלבושות אותנטיות,כאשר כל בני המשפחה לובשים את חליפות החינה המסורתיות (כפתן). בגדים אלו עשויים מבדים מבריקים וצבעוניים, הרקומים באלמנטים וברקמות מוזהבות ותכשיטים ואביזרים עשירים למיניהם, על ראשיהן כתרים או סרטי שיער תואמים. הגברים, אף הם לובשים כפתן וחובשים לראשיהם כובע בצבע ארגמן הנקרא תרבוש. הערב כולו מוקדש לחתן ולכלה. הזוג יושב יחד, לבוש כמיטב המסורת המרוקאית ואורחיהם משמחים אותם, מברכים ורוקדים לפניהם.
טקסי החינה המרוקאית נחשבים עד היום לאירוע משמח,צבעוני ועשיר הסוחף אחריו גם אנשים שמעולם לא זכו לחוות את החוויה הנ"ל. במהלך הטקס שותים הגברים משקאות חריפים והמון כוסיות "לחיים" לחיים" מורמות.
מהו פירוש המילה חינה?
למילה חינה פירושים רבים ומגוונים,כאשר הבולטים ביניהם הם:
חינה-מלשון למצוא חן...כאשר תפקיד החתן שהכלה תמצא חן בעיניו,פירוש נוסף ניתן על פי ראשי התיבות של המילה, כאשר כל אות מייצגת מצווה אחת ביהדות שהיא מצוות האישה:
ח - חלה - קיום מצוות הפרשת חלה
י - ילדים - קיום מצוות פרו ורבו
נ - נידה - שמירת נידה
ה - הדלקת נרות - קיום מצוות הדלקת נרות בערב שבת
כיצד מקיימים טקס חינה ?
על פי המסורת נהגו יהודי המזרח בגלות,לקיים את הטקס על פי סגנון בני ארצם ומשם מגיע המלבוש המיוחד של המזרח. מכיוון שחתונה יהודית הייתה נערכת שלא על פי מנהגי המקום (ארצות האיסלם), נהגו יהודי מדינות אלו לערוך טקס מקדים לחתונה ובו הם כיבדו את אורחיהם (חלקם מוסלמים) במסורת תושבי המקום.
כיום, נהוג לקיים טקסי חינה גם לחתן בר המצווה בחלק מן הקהילות השונות. טקסי החינה נערכים כיום רוב הדר ופאר כאשר קיימות מספר רב של חברות להפקות אירועים המתמחים בתחום. לרוב, נערכים הטקסים באולמות שמחה גדולים לא בבית הורי הכלה (כפי שהיה נהוג ומקובל עד לפני מספר שנים) וזאת מכיוון שאורחים רבים רוצים לחוות וליהנות מהערב הקסום, שבעיני רבים מהווה אירוע מיוחד ומקורי יותר אפילו מערב החתונה.
אצל "גברת פלפלת" תוכלו למצוא מגוון עצום של רעיונות לחינה. החל מתערובת החינה המיוחדת,דרך מבחר עצום של דברי מתיקה למגשים המיוחדים,שתייה חריפה מכל הסוגים ועד להכנת מתנות לאורחים.